25-05-10

13 juni 2010: Kiezen is Verliezen

Dit weekend bleek nog maar eens dat Bart De Wever de laatste tijd nog méér aan populariteit heeft gewonnen. Niet alleen is zijn aanhang duidelijk groeiende, ook de andere partijen noemen hem steeds vaker als 'de te kloppen man', zeker nu de zoveelste verkiezingen in 3 jaar tijd met rasse schreden naderen.

(men noemt hem soms letterlijk en figuurlijk een zwaargewicht, maar ik zie eerlijk gezegd heel wat dikkere politici rondlopen, olifanten haast, met een smoddervel en een varkensmuil, toch zaken die De Wever ontbeert)

De Wever is stilaan een 'politiek' zwaargewicht aan het worden, opgestuwd door de heersende golven, de tendenzen van onze tijd, de hang naar een 'nieuwe' tijd, een verlangen naar rust en stabiliteit. Een eerlijke politiek met een communautair evenwicht dat niet gebaseerd is op emotionele symbolen als vlag en vaderland, maar op efficiëntie. Zogezegd dan toch, want stiekem scheren de Vlaams-nationalisten de leeuw en het schaap nog al te vaak over dezelfde kam, waarmee ik bedoel dat ze denken dat 'wat Vlaams is, wat wij doen' per definitie het beste is.

Dit brengt ons naadloos bij een term die de laatste tijd nietsontziend op de voorgrond is getreden: confederalisme. In vroeger tijden met veel schroom gehanteerd, vandaag de dag iets om trots op te zijn, zowaar. Confederalisme is, zoals iedereen weet, een politieke situatie die altijd tijdelijk is en uit zichzelf leidt tot afsplitsing (al dan niet vredevol, cf. Tsjechoslowakije).

Laat ons wel wezen, ik ben ook helemaal pro efficiëntie en stel ook al jaren vast dat ons Belgenlandje op dit vlak nogal tekort schiet maar ik stel mij de vraag of een confederale staat (met dus afzienbare tijd daarna een onafhankelijk Vlaanderen) wel degelijk die efficiëntie-winst zal opleveren.

Ik ben er namelijk meer en meer van overtuigd dat ook de Vlamingen het niet zullen kunnen, net zo min als de Hollanders, de Grieken of de Italianen. Zouden we niet beter werk maken van efficiëntie op Europees niveau, op internationaal, mondiaal en globaal niveau? We staren ons stekeblind op komaan-echt-wel-gigantisch-futiele "hangijzers" als B-H-V (how many people REALLY give a f*ck anyway???) en raken hierdoor nog meer verdeeld, terwijl anno 2010 de meest dringende problemen net grensoverschrijdend zijn en een multilaterale aanpak behoeven. Het milieu is naar de knoppen aan 't gaan en we voelen en horen dat met z'n allen steeds vaker. Dus kruipen we maar terug in onze schulp, want alleen zal het beter gaan, alleen kunnen we het wel, alleen kunnen we de uitdagingen die tot in China reiken wel aan..

Dewever pleit voor Vlaanderen, Dedecker speelt met z'n zoveelste verkiezingsboekje voor struisvogel(wat een scharminkel van een titel! trouwens, echt intelligente en relevante argumenten of constructieve alternatieven zullen wel nooit uit het kamp van vechtersbazen komen), de groenen trappelen wat water, de blauwen weten het niet meer en de rooien, tjah..

Ach. 't zijn allemaal praatjes voor het slapengaan, op 13 juni doet uw stem er toch al lang niet meer toe.

 

21-05-10

Can Man play God and still stay sane?

synthetische bacterie

 

Vandaag in de gazet: "Amerikaanse genetici hebben de eerste synthetische levende cel gemaakt. De onderzoekers begonnen van nul aan de genetische blauwdruk van een bacterie, en injecteerden die in een gastcel." En verder: "Volgens critici worden de mogelijkheden van synthetische organismes overschat. Daarnaast kunnen ze ook gevaarlijk zijn, zegt dokter Helen Wallace van Genewatch UK, een organisatie die ontwikkelingen in genetische technologie in het oog houdt. "We weten niet hoe die organismes zich gaan gedragen in de natuur," zegt ze."De meeste mensen zijn het erover eens dat het potentiële gevaar voor de maatschappij licht toeneemt, maar dat er een exponentiële stijging is van de mogelijkheden om er voordelen uit te halen. Het griepvaccin dat je volgend jaar krijgt, zou kunnen ontwikkeld worden met deze methode."

Synthetisch DNA? Moet dit klinken alsof de toekomst dan al echt is begonnen? Uitkijken wordt het, de toepassingen mogen dan wel legio zijn en de vooruitzichten voor de mensheid veelbelovend, ook de kans dat de technologie in verkeerde handen terechtkomt (lees: in de zweetpollen van zij die wereldwijd Ministeries van Defensie of andere criminele organisaties runnen), neemt drastisch toe.

Ook de snelheid waaraan bacteriën zich vermenigvuldigen en evolueren baart me zorgen. Voor je het weet zit je met een oncontroleerbare situatie en voegt de mens nog maar eens een voorwaarde voor zijn eigen ondergang toe aan de toch al voldoende lange reeks doemscenario-condities.

Anderzijds, nu de technologie er toch is (of op z'n minst in de kinderschoenen staat) moeten we ons misschien focussen op de positieve, levenskwaliteitsverbeterende mogelijkheden: synthetische organismen die in grote getale CO2 verorberen, specifiek afval afbreken, verontreinigd water zuiveren, verzuurde bodems terug vruchtbaar maken, epidemies tegengaan, enz... Wouldn't that be nice?

Kinderen spelen met lego, volwassen wetenschappers met synthetisch DNA. Wat een wereld is dit toch geworden. Ik ken anders nog wel een paar andere coole toepassingen: bacteriën die droogte en honger tegengaan, of overal uit zichzelf bomen planten of ontbossing tegengaan door kettingzagen en graafmachines te saboteren, of geprogrameerd zijn om de veel te snelle groei van de wereldbevolking tegen te gaan door stiekem in baarmoeders en balzakken te kruipen, of intelligente bacteriën die op ruimteverkenning worden gestuurd, bacteriën die overal ter wereld de straatkinderen leren lezen en schrijven,... Of wacht, nog beter: bacteriën als politici, met DNA geprogrammeerd om knopen door te hakken! Ja! "Stem Bacterie: synthetisch, energetisch én ethisch!"

Om af te sluiten, de wereldberoemde vraag van Freeman J. Dyson: "Can Man play God and still stay sane?" Antwoord: Goh, we zijn al eeuwen niet meer sane, de Verlichting bracht ons oceanen vol duisternis mee. Misschien al een eerste opdracht voor de synthetics?

- offSeason -

19-05-10

Facebooze

Comazuipen, een fenomeen?

bottelon

Vandaag in de krant: "Meer dan 700 geïnteresseerden hebben zich inmiddels al via Facebook ingeschreven voor een zogenaamde bottelón op 8 juli op het Theaterplein in Antwerpen. De stad wil deze megazuippartij verbieden."

Een bottelon. Een 'nieuw' woord dat naar alle waarschijnlijkheid nog dit jaar in het Groene Boekje zal worden opgenomen. Ikzelf had er eerlijk gezegd nog amper van gehoord, nu blijkt het zelfs een trend onder jongeren te zijn.

Het drankfestijn blijkt voor Antwerpen wat ongelegen te komen, nu de (vermeende) toegenomen populariteit van 'binge drinking' of comazuipen bij jongeren de laatste tijd vaak het het nieuws haalt. In Nantes (Frankrijk) bleek vorige week tijdens zo'n bottelon zelfs een dode gevallen te zijn: een kerel stortte te pletter van een brug. Commentaar van burgemeester Patrick Janssens: "Als het de bedoeling is dat een groep van om en bij de duizend jongeren zich in het openbaar lazarus zuipen, dan kunnen wij dat niet zomaar toestaan".

Tjah. Zich te pletter zuipen is toch van alle tijden, niet? 'Mede', een drank gemaakt van honing, werd 8000 jaar geleden al gedronken, de Germanen brouwden hun eigen bier, de Grieken en de Romeinen dronken sloten wijn, goh, zelfs Jezus of all people sloeg nooit een wijntje af...

Geniet, maar drink met mate(n)

Wat ik eigenlijk bedoel is dat het zogenaamde 'overmatig groepsdrinken' allesbehalve een nieuw fenomeen is. Natuurlijk doet overdreven gebruik van alcohol meer kwaad dan goed, dat weten we allemaal, maar om nu jongeren te gaan stigmatiseren en het 'comazuipen' een trend te noemen, dat vind ik er gigantisch over. Toen ik puber was in de vroege jaren 90, dronken wij bij wijze van experiment soms ganse flessen 'korten drank', gewoon 'om te zien wie het langste bleef rechtstaan'. Nadien aan de universiteit strompelde ik geregeld kotwaarts, na aan de zoveelste cantus of drankfestijn te hebben deelgenomen. Wat daar vandaag van rest zijn ontzettend leuke herinneringen aan die groepsroes-dagen. Slechts een kleine minderheid van mijn medestudenten zou thans kunnen doorgaan voor zware drinker, het verstand en de mate kwamen gelijk met de jaren. Nog een vaststelling: jongeren mogen dan misschien wel vaker drinken, als ouderen al eens een glas tot zich nemen is het vaak in veel grotere hoeveelheden. Frequentie vs Quantiteit dus. Op de jaarlijkse kermis in ons dorp zie je meer mannen over hun woorden en voeten struikelen dan er nuchter zijn, op de grote en kleinere muziekfestivals loopt tot 90% er gelukzalig begaaid bij, van 7 tot 77 jaar, en in het café om de hoek wordt iedere vrijdag à volonté gezongen, geplast en gebraakt.

Dos cervezas por favor!

Door Facebook en andere netwerksites kunnen jongeren natuurlijk makkelijker dan ooit dergelijke bottelons organiseren, digitale geruchten verspreiden is het makkelijkste wat bestaat. Laat hen dan toch gewoon die drink-in organiseren, en hou simpelweg een (knip)oogje in het zeil. Drie vierde van die gasten hebben bovendien toch genoeg aan een glas of twee en is het eigenlijk meer om de geste op zich te doen, dan het drinken zelf. Wat belangrijk is, is het samenzijn, en de gezelligheid daarvan, en de 'kick' om eens iets anders te doen, iets nieuws te proberen, eens te tonen aan de oudere generaties, de stad, de wereld, wie ze zijn en met hoeveel ze zijn, en hoe ze zich zelf al drinkend in groep kunnen gedragen (de luttele onnozelaar die van een brug is getuimeld niet meegerekend natuurlijk).

Wat is er nu mooier dan mensen die samen de lente en het leven vieren? Daarom zeg ik: leve de jeugd, leve het bier, en geef mij er ook maar een, of liever twee: dos cervezas por favor!

16-05-10

Zondagse uitsmijter: Namen die grappig klinken in 't Westvlaams - deel 1

name

Xander Anpeizn (ik zal er aan denken)
Guy Hodtfer (gij godver!)
Jef Eegheldt (hij heeft veel geld)
Jef Lapoorn (hij heeft flaporen)
Mireille Tejuckt (m'n reet jeukt)
Miel Kink (milk inc)
Davine De Nieverst (dat vind je nergens)
Hanna Rhüs (ga naar huis)
Rik Tequet (ruik eens)
Rik Tammenaars (ruik aan mijn aars)
Ellen De Geit (ellendigheid)
Yusuf Ominder (je zou voor minder)
Conny Mc Acke (kon niet meer kakken)
Conny Mc Comb (kon niet meer komen)
Jonas M. Hurt (jen asem hurt - je adem stinkt)
Wannes Verghist (we hadden ons vergist)
Tina DeZak (het is naar de zak = kapot)
Kelly Verfrieten (ik heb liever frieten)
Kelly Verbier (ik heb liever bier)
Kenny Tebien (ik heb niets te bieden)
Janne Naarten (hij had een harden)

(... wordt vervolgd)

21:14 Gepost door offSeason in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: grappige namen, westvlaamse namen |  Facebook |

Ruben (vervolg)

Mijn voorspelling blijkt helaas nu al uit te komen, de persmaden kunnen het weer niet laten... Lees hier: Pers vs Ruben

- offseason -

15:19 Gepost door offSeason in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: persvrijheid, ruben, vliegtuigcrash tripoli |  Facebook |

13-05-10

Ruben.

ruben

 

Redelijk

De kranten blokletteren vandaag dat bij de vliegtuigcrash in Tripoli waarschijnlijk 103 mensen om het leven kwamen. De enige die de ramp overleeft heeft is de 9-jarige jongen uit Tilburg, die het volgens de berichten van de ambassade "redelijk" stelt. Een medewerkster van de ambassade heeft hem kunnen spreken. Het jongetje vertelde haar zijn naam en woonplaats en zal zodra zijn gezondheidstoestand het toelaat terug naar Nederland worden gebracht.

De jongen zou in comateuze toestand uit de wrakstukken van het toestel zijn gehaald en vier uur lang zijn geopereerd door een team van gespecialiseerde artsen, waaronder neurologen. Maar hij stelt het thans dus "redelijk".

"Redelijk". Hoe vaak stellen wij niet vast dat dit woord te pas en te onpas in de mond wordt genomen, niet in het minst tijdens of meteen ná een dramatische gebeurtenis. "De gijzelaars blijken het redelijk te stellen" of "ondanks de mensonterende omstandigheden en nooit eerder in de geschiedenis gestelde folterpraktijken, stellen de meeste onterecht gevangen genomen mannen in Guantanamo het "redelijk" goed", "Mijn zus verloor haar kleine tijdens de bevalling, maar ze neemt het "redelijk" op." enz..

Hoe "redelijk" kan een jongen zich voelen wanneer 103 mensen de dood in tuimelden en hij als enige levend van tussen de brokstukken werd gehaald? Zou hij het redelijk vinden dat zijn grote broer, zijn moeder en zijn vader er nooit meer zullen zijn en hij voor de rest van zijn leven alleen verder moet? Zijn naam en woonplaats wist hij nog maar deze zullen nooit nog hetzelfde zijn. Redelijk sucky als je 9 bent.

De media hebben mirakels als dit natuurlijk maar al te graag. Ik hoop echt dat ze zich inhouden en niet voluit sabbelend op weer maar eens een vette kluif de arme jongen zo hard proberen bestoken dat hij zal wensen dat hij ergens anders op het vliegtuig gezeten had, op schoot bij de piloot wie weet.

Redelijk balen is het om als enige over te blijven. Ik wens Ruben dan ook tonnen moed voor de tijd die komt, hij zal ze nodig hebben, daar ben ik redelijk zeker van.

- offSeason -

18:20 Gepost door offSeason in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tilburg, nederlanders, ruben, vliegtuigcrash tripoli |  Facebook |

12-05-10

1 op 3 gaat eraan

tarsier

 

33% gaat eraan

Volgens een nieuw milieurapport van de Verenigde Naties is maar liefst één derde van alle leven op onze planeet bedreigd met uitsterven. "We hebben meer dan genoeg redenen om ons zorgen te maken over een niet eens zo verre toekomst", aldus het rapport. De cijfers zijn dramatisch. Meer dan een vijfde van alle zoogdieren is bedreigd met uitsterven, bijna een derde van de amfibieën, één vogelsoort op de acht, een aanzienlijk deel van de koralen. De enige soort die het wel goed blijkt te doen, blijkt de mens te zijn, binnenkort (2040-2050) met 9 miljard. Het VN-rapport: "Als die negen miljard mensen allemaal de levensstijl van een Amerikaan zouden overnemen, dan hebben we vijf planeten nodig." 

Eigen Generatie Eerst

Ontnuchterende vaststellingen en cijfers die allesbehalve positief kunnen worden genoemd. Toch lijken minder mensen dan vroeger écht wakker te liggen van de steeds duidelijker op handen zijnde problematiek. Een klimaatmoeheid, een milieu-lethargie lijkt zich wel van veel van ons te hebben meester gemaakt. Alle subsidies voor duurzame energie (de zonnepanelen swingen in het Vlaamse land de laatste tijd duidelijk de pannen uit) en alle inspanningen van milieuverenigingen ten spijt, de 'gewone' man laat de wilde verhalen over een mogelijke nakende apocalyps almaar minder aan zijn hart komen. 'Après nous le déluge', of 'Eigen Generatie Eerst', het zijn credo's die (nog) niet luidop worden gezegd, maar je kunt ze, als je goed luistert, al overal horen weerklinken.

Er zijn in onze samenleving tegelijkertijd tendenzen actief die net het tegendeel doen denken, volgens sommigen zou het milieubewustzijn net groeiende zijn, maar voorlopig heb ik dit bewustzijn nog niet zwaar vertaald gezien. Akkoord, we scheiden fier onze blikjes van ons papier (schouderklopje) maar we tanken ook diesel, nemen 3 maal per jaar het vliegtuig, kopen een eettafel bij Ikea en kleren gemaakt in een sweatshop in Bangladesh (djoef op onze muil).

We weten het allemaal wel en hebben het al ontelbare keren gehoord, maar we doen er niets aan. Het lijkt soms alsof we er ons als mensheid bij hebben neergelegd, laconiek en kalm, met de berusting van een dier dat wéét dat het eraan gaat, een hert op de weg dat gewoon blijft staan, een haas in de schijn van koplampen. Een oorverdovende stilte voor de storm (en NO WAY is dit een storm in een glas water..)

Ecologie > Economie

economie-ecologie

Ecologie en economie zijn elkaars tegenpolen niet, onze economie is maar één onderdeel van het groter ecologisch geheel. Anders gesteld: zonder economie zou de wereld perfect functioneren, terwijl onze economie zonder natuurlijke hulpbronnen onbestaande zou zijn. Vandaar een oproep (cliché cliché) om ons ecologisch erfgoed nu eindelijk eens écht te valoriseren, volwaardig op te nemen in de kosten-baten-analyse van elk economisch initiatief dat wordt opgezet, hoe kleinschalig ook, hoe onschadelijk op het eerste zicht.

'Mocht de beurs een klap krijgen zoals de natuur nu klappen krijgt, er zou wereldwijd paniek uitbreken en we zouden snel een plan klaarstomen', zegt Bill Jackson, vicedirecteur van de Internationale Unie voor de Bewaring van de Natuur, die elk jaar de Rode Lijst van bedreigde levensvormen uitbrengt.

Come on party people!

De mens moet nu eindelijk eens een bewustzijn worden geschopt, van de polen tot de tropen, van Chicago tot New Delhi, we all gotta act NOW! Wij hier in Vlaanderen zouden kunnen beginnen door zondag 13 juni NIET te stemmen op partijen of politici die van klimaat en milieu geen prioriteit hebben gemaakt, het zijn zij tenslotte die écht het verschil kunnen maken en in één klap een hele bevolking van gedrag kunnen doen veranderen door een paar simpele regels of wetten. Want zo gaat het al eeuwen: zolang de ezel geen zweepslagen krijgt, blijft hij gewoon staan, met een blik die domheid, koppigheid en initiatiefloosheid verraadt.

De dingen moeten dringend gepusht worden, door mensen die er verstand van hebben en het voortouw willen/durven nemen. Het liefst vandaag nog, en 'en masse', de héle wereld moet mee. Come on party people, move your asses!! Al was het maar om Frank nooit te horen zeggen: 'Morgen ben ik er nog één keer met meer weer...'

En o ja, vergat ik nog te zeggen, stop a.u.b., STOP met kweken als wilde konijnen, uw klein boeleke ziet er dan wel lief en snoezig en weet-ik-veel-wat uit, vanuit milieu-oogpunt is het een gedrocht van jewelste met een overtolligheidsgraad zonder weerga...Stop er gewoon mee, eenvoudig een kwestie van prioriteiten.

- offSeason -

 

ijsbeer