07-07-10

Spanje-Duitsland

De Romeinen tegen de Germanen

Vanavond is het dan zover: de match van Spanje tegen Duitsland, nog eens een écht lekker ouderwets potje voetbal. Klein tegen groot, warm tegen koud, offensief tegen defensie, de Romeinen tegen de Germanen, yeeeeeeehaaaaaaaaaaa!!!

Het verschil tussen beide ploegen is bijna zo groot als het verschil tussen een hotel in Barcelona en een hotel in Berlijn! :-)

Ik supporter alvast voor:

 

spanje_vlag

PS: Voor wie snel-snel nog cheap hotel reservations wenst te maken: neem eens een kijkje op BoekUwHotel.be, een parel van een website en goedkoop want je betaalt geen reserveringskosten, gewoon letterlijke prijs van hotels zelf!

06-07-10

Doe mee met de oranjegekte!

Hotels boeken in Nederland = optimaal genieten van de Oranjegekte

oranjegekte

Om even terug te komen op vorige post: al wie vandaag nog (en wie weet wel als er een finale van komt) snel, goedkoop, makkelijk en 100% betrouwbaar een hotel in Nederland wil boeken om de "echte" oranje sfeer tijdens het WK voetbal mee ta meken, kan ik de schitterende website BoekUwHotel.be aanbevelen, tevens hoofdsponsor van deze website. Bijna overal in het land van onze noorderburen kun je met BoekUwHotel.be terecht om goedkope hotels te vinden, gaande van hotels in Deventer tot en met hotels in Zeeland. Ikzelf verblijf zoals gezegd in een hotel in Middelburg omdat ik dan niet zo ver hoef te rijden (of eigenlijk vooral 's anderendaags, met een houten kop, terug naar huis te rijden).

Een hotel in Valkenburg boeken is ook een steengoed idee, je kunt er de voetbal-craze meemaken én tegelijk wat aan cultuur gaan doen en heel wat mooie natuur zien. Wat verder, en meer stedelijk, kun je terecht in een van de hotels in Maastricht, ook een hele leuke stad om in te verblijven, een echte winkelstad ook. Wie het wat meer op het strand begrepen heeft, trekt best richting hotels in Noordwijk aan Zee of hotels in Bergen aan Zee, of misschien zelfs een van de hotels in Scheveningen, zowat het Blankenberge van Nederland. Ook een weekendje op hotel in Amsterdam of Rotterdam behoort uiteraard tot de mogelijkheden, daar zul je het meeste volk bijeengepakt zien, de grootste volledig oranje gekleurde menigtes. Ikzel heb het dus meer voor de Nederlandse Kust en verblijf dus in een bijzonder leuk en goedkoop hotel in Zeeland, maar zoals je ziet, keuze te over!

Nederland-Uruguay

Koning Voetbal met oranje muts

hollandVanavond wordt het uitkijken naar Nederland-Uruguay, de eerste halve finale op het WK Voetbal in Zuid-Afrika. Mijn Vlaamse hart bonkt voor één keer voor de hollanders, nadat eerder Argentinië (mijn absolute favoriet) en Ghana (mijn favoriete underdog) waren uitgeschakeld. Nu enkel nog Duitsland, Spanje, Uruguay en Nederland overblijven, en ik met geen van de eerste drie landen enige affiniteit voel, ben ik noodgewongen 'oranje' vanavond. Ik heb zelfs met een paar vrienden een hotel in Zeeland (net over de grens) geboekt, om midden in de knotsgekke oranjegekte te vertoeven. Ons hotel in Middelburg is het Hotel Amadore Arneville die voor de gelegenheid een groot scherm in de lobby zal zetten om de (hopelijk) zegevierende gasten te plezieren! Hup Holland, hup holland! (morgen meer na eventuele winst, ook na verlies verschijnt hier een woordje!). Wie ook nog snel snel een goedkoop hotel wil reserveren, moet zich zeker haasten, nog enkele plaatsen vrij maar binnen enkele uren begint de match al...

01-06-10

Goliath vs David

7

 

Israëlogica

Vandaag in de gazet:

Israël laat alle buitenlandse opvarenden van het hulpkonvooi direct vrij, die maandag werden opgepakt. Ook de gevangenen die voor de rechter zouden moeten verschijnen komen vrij. De VN-Veiligheidsraad had van Israël de vrijlating van alle gevangenen geëist, na de Israëlische aanval op een konvooi schepen met goederen voor de Gazastrook. Bij de actie kwamen zeker negen personen om. Verder stelden de VN dat Israël de zes schepen moet laten gaan die het in beslag nam. Israël blijft wel de blokkade van de Gazastrook handhaven, als onderdeel van een algemeen embargo tegen het bezette gebied.

Vooral dat laatste blijkt nu toch wel erg belangrijk en precair. Ondanks het feit dat Israel half gezwicht lijkt voor de internationale druk na het zoveelste débacle, blijft ze volharden in de boosheid door dagelijks honderdduizenden mensen alle vrijheid te ontzeggen.. Hoeveel protest er ook komt, het imaginair-beloofde land buigt niét.

Schokkend vond ik het te horen, gisteravond in Phara, dat de joodse gemeenschap (overal ter wereld) de aanval op het konvooi ongegeneerd bestempelt als betrof het louter 'zelfverdediging', want "het waren tot de tanden gewapende mensen, die er alles voor over hadden om Israelische soldaten een kopje kleiner te maken" (sic) ofte hoe je met een aardappelmes een AK-74 (of waarmee de Israeli's ook schoten) kunt bedwingen... Dat het konvooi vooral bestond uit brave, idealistische zielen die enkel wat brood, kleren en water kwamen leveren aan zij die de grootste gevangenis ter wereld bevolken, viel nog maar eens in dovemansoren bij hen die er écht wat kunnen aan doen.

Nog maar eens arrogantie troef dus, met een flinke dosis schijnheiligheid als onderbouw, kleingeestigheid als motor en een vreemdsoortig wraak-nationalisme als wielen onder het gammele vehikel dat Israel heet.

 

- offSeason -

23:33 Gepost door offSeason in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: israel, vn, embargo, konvooi, raid, palestijnen |  Facebook |

25-05-10

13 juni 2010: Kiezen is Verliezen

Dit weekend bleek nog maar eens dat Bart De Wever de laatste tijd nog méér aan populariteit heeft gewonnen. Niet alleen is zijn aanhang duidelijk groeiende, ook de andere partijen noemen hem steeds vaker als 'de te kloppen man', zeker nu de zoveelste verkiezingen in 3 jaar tijd met rasse schreden naderen.

(men noemt hem soms letterlijk en figuurlijk een zwaargewicht, maar ik zie eerlijk gezegd heel wat dikkere politici rondlopen, olifanten haast, met een smoddervel en een varkensmuil, toch zaken die De Wever ontbeert)

De Wever is stilaan een 'politiek' zwaargewicht aan het worden, opgestuwd door de heersende golven, de tendenzen van onze tijd, de hang naar een 'nieuwe' tijd, een verlangen naar rust en stabiliteit. Een eerlijke politiek met een communautair evenwicht dat niet gebaseerd is op emotionele symbolen als vlag en vaderland, maar op efficiëntie. Zogezegd dan toch, want stiekem scheren de Vlaams-nationalisten de leeuw en het schaap nog al te vaak over dezelfde kam, waarmee ik bedoel dat ze denken dat 'wat Vlaams is, wat wij doen' per definitie het beste is.

Dit brengt ons naadloos bij een term die de laatste tijd nietsontziend op de voorgrond is getreden: confederalisme. In vroeger tijden met veel schroom gehanteerd, vandaag de dag iets om trots op te zijn, zowaar. Confederalisme is, zoals iedereen weet, een politieke situatie die altijd tijdelijk is en uit zichzelf leidt tot afsplitsing (al dan niet vredevol, cf. Tsjechoslowakije).

Laat ons wel wezen, ik ben ook helemaal pro efficiëntie en stel ook al jaren vast dat ons Belgenlandje op dit vlak nogal tekort schiet maar ik stel mij de vraag of een confederale staat (met dus afzienbare tijd daarna een onafhankelijk Vlaanderen) wel degelijk die efficiëntie-winst zal opleveren.

Ik ben er namelijk meer en meer van overtuigd dat ook de Vlamingen het niet zullen kunnen, net zo min als de Hollanders, de Grieken of de Italianen. Zouden we niet beter werk maken van efficiëntie op Europees niveau, op internationaal, mondiaal en globaal niveau? We staren ons stekeblind op komaan-echt-wel-gigantisch-futiele "hangijzers" als B-H-V (how many people REALLY give a f*ck anyway???) en raken hierdoor nog meer verdeeld, terwijl anno 2010 de meest dringende problemen net grensoverschrijdend zijn en een multilaterale aanpak behoeven. Het milieu is naar de knoppen aan 't gaan en we voelen en horen dat met z'n allen steeds vaker. Dus kruipen we maar terug in onze schulp, want alleen zal het beter gaan, alleen kunnen we het wel, alleen kunnen we de uitdagingen die tot in China reiken wel aan..

Dewever pleit voor Vlaanderen, Dedecker speelt met z'n zoveelste verkiezingsboekje voor struisvogel(wat een scharminkel van een titel! trouwens, echt intelligente en relevante argumenten of constructieve alternatieven zullen wel nooit uit het kamp van vechtersbazen komen), de groenen trappelen wat water, de blauwen weten het niet meer en de rooien, tjah..

Ach. 't zijn allemaal praatjes voor het slapengaan, op 13 juni doet uw stem er toch al lang niet meer toe.

 

21-05-10

Can Man play God and still stay sane?

synthetische bacterie

 

Vandaag in de gazet: "Amerikaanse genetici hebben de eerste synthetische levende cel gemaakt. De onderzoekers begonnen van nul aan de genetische blauwdruk van een bacterie, en injecteerden die in een gastcel." En verder: "Volgens critici worden de mogelijkheden van synthetische organismes overschat. Daarnaast kunnen ze ook gevaarlijk zijn, zegt dokter Helen Wallace van Genewatch UK, een organisatie die ontwikkelingen in genetische technologie in het oog houdt. "We weten niet hoe die organismes zich gaan gedragen in de natuur," zegt ze."De meeste mensen zijn het erover eens dat het potentiële gevaar voor de maatschappij licht toeneemt, maar dat er een exponentiële stijging is van de mogelijkheden om er voordelen uit te halen. Het griepvaccin dat je volgend jaar krijgt, zou kunnen ontwikkeld worden met deze methode."

Synthetisch DNA? Moet dit klinken alsof de toekomst dan al echt is begonnen? Uitkijken wordt het, de toepassingen mogen dan wel legio zijn en de vooruitzichten voor de mensheid veelbelovend, ook de kans dat de technologie in verkeerde handen terechtkomt (lees: in de zweetpollen van zij die wereldwijd Ministeries van Defensie of andere criminele organisaties runnen), neemt drastisch toe.

Ook de snelheid waaraan bacteriën zich vermenigvuldigen en evolueren baart me zorgen. Voor je het weet zit je met een oncontroleerbare situatie en voegt de mens nog maar eens een voorwaarde voor zijn eigen ondergang toe aan de toch al voldoende lange reeks doemscenario-condities.

Anderzijds, nu de technologie er toch is (of op z'n minst in de kinderschoenen staat) moeten we ons misschien focussen op de positieve, levenskwaliteitsverbeterende mogelijkheden: synthetische organismen die in grote getale CO2 verorberen, specifiek afval afbreken, verontreinigd water zuiveren, verzuurde bodems terug vruchtbaar maken, epidemies tegengaan, enz... Wouldn't that be nice?

Kinderen spelen met lego, volwassen wetenschappers met synthetisch DNA. Wat een wereld is dit toch geworden. Ik ken anders nog wel een paar andere coole toepassingen: bacteriën die droogte en honger tegengaan, of overal uit zichzelf bomen planten of ontbossing tegengaan door kettingzagen en graafmachines te saboteren, of geprogrameerd zijn om de veel te snelle groei van de wereldbevolking tegen te gaan door stiekem in baarmoeders en balzakken te kruipen, of intelligente bacteriën die op ruimteverkenning worden gestuurd, bacteriën die overal ter wereld de straatkinderen leren lezen en schrijven,... Of wacht, nog beter: bacteriën als politici, met DNA geprogrammeerd om knopen door te hakken! Ja! "Stem Bacterie: synthetisch, energetisch én ethisch!"

Om af te sluiten, de wereldberoemde vraag van Freeman J. Dyson: "Can Man play God and still stay sane?" Antwoord: Goh, we zijn al eeuwen niet meer sane, de Verlichting bracht ons oceanen vol duisternis mee. Misschien al een eerste opdracht voor de synthetics?

- offSeason -

19-05-10

Facebooze

Comazuipen, een fenomeen?

bottelon

Vandaag in de krant: "Meer dan 700 geïnteresseerden hebben zich inmiddels al via Facebook ingeschreven voor een zogenaamde bottelón op 8 juli op het Theaterplein in Antwerpen. De stad wil deze megazuippartij verbieden."

Een bottelon. Een 'nieuw' woord dat naar alle waarschijnlijkheid nog dit jaar in het Groene Boekje zal worden opgenomen. Ikzelf had er eerlijk gezegd nog amper van gehoord, nu blijkt het zelfs een trend onder jongeren te zijn.

Het drankfestijn blijkt voor Antwerpen wat ongelegen te komen, nu de (vermeende) toegenomen populariteit van 'binge drinking' of comazuipen bij jongeren de laatste tijd vaak het het nieuws haalt. In Nantes (Frankrijk) bleek vorige week tijdens zo'n bottelon zelfs een dode gevallen te zijn: een kerel stortte te pletter van een brug. Commentaar van burgemeester Patrick Janssens: "Als het de bedoeling is dat een groep van om en bij de duizend jongeren zich in het openbaar lazarus zuipen, dan kunnen wij dat niet zomaar toestaan".

Tjah. Zich te pletter zuipen is toch van alle tijden, niet? 'Mede', een drank gemaakt van honing, werd 8000 jaar geleden al gedronken, de Germanen brouwden hun eigen bier, de Grieken en de Romeinen dronken sloten wijn, goh, zelfs Jezus of all people sloeg nooit een wijntje af...

Geniet, maar drink met mate(n)

Wat ik eigenlijk bedoel is dat het zogenaamde 'overmatig groepsdrinken' allesbehalve een nieuw fenomeen is. Natuurlijk doet overdreven gebruik van alcohol meer kwaad dan goed, dat weten we allemaal, maar om nu jongeren te gaan stigmatiseren en het 'comazuipen' een trend te noemen, dat vind ik er gigantisch over. Toen ik puber was in de vroege jaren 90, dronken wij bij wijze van experiment soms ganse flessen 'korten drank', gewoon 'om te zien wie het langste bleef rechtstaan'. Nadien aan de universiteit strompelde ik geregeld kotwaarts, na aan de zoveelste cantus of drankfestijn te hebben deelgenomen. Wat daar vandaag van rest zijn ontzettend leuke herinneringen aan die groepsroes-dagen. Slechts een kleine minderheid van mijn medestudenten zou thans kunnen doorgaan voor zware drinker, het verstand en de mate kwamen gelijk met de jaren. Nog een vaststelling: jongeren mogen dan misschien wel vaker drinken, als ouderen al eens een glas tot zich nemen is het vaak in veel grotere hoeveelheden. Frequentie vs Quantiteit dus. Op de jaarlijkse kermis in ons dorp zie je meer mannen over hun woorden en voeten struikelen dan er nuchter zijn, op de grote en kleinere muziekfestivals loopt tot 90% er gelukzalig begaaid bij, van 7 tot 77 jaar, en in het café om de hoek wordt iedere vrijdag à volonté gezongen, geplast en gebraakt.

Dos cervezas por favor!

Door Facebook en andere netwerksites kunnen jongeren natuurlijk makkelijker dan ooit dergelijke bottelons organiseren, digitale geruchten verspreiden is het makkelijkste wat bestaat. Laat hen dan toch gewoon die drink-in organiseren, en hou simpelweg een (knip)oogje in het zeil. Drie vierde van die gasten hebben bovendien toch genoeg aan een glas of twee en is het eigenlijk meer om de geste op zich te doen, dan het drinken zelf. Wat belangrijk is, is het samenzijn, en de gezelligheid daarvan, en de 'kick' om eens iets anders te doen, iets nieuws te proberen, eens te tonen aan de oudere generaties, de stad, de wereld, wie ze zijn en met hoeveel ze zijn, en hoe ze zich zelf al drinkend in groep kunnen gedragen (de luttele onnozelaar die van een brug is getuimeld niet meegerekend natuurlijk).

Wat is er nu mooier dan mensen die samen de lente en het leven vieren? Daarom zeg ik: leve de jeugd, leve het bier, en geef mij er ook maar een, of liever twee: dos cervezas por favor!